Lukáš Pešek v rámci preventivní akce BESIP projede během víkendu Červenohorské sedlo a Buchlovské ko

19. srpna 2021

Od začátku roku do konce července zemřelo při dopravních nehodách již 46 motocyklistů. Evidováno bylo více než 1 700 nehod s účastí motocyklistů, které skončily těžkým zraněním pro 164 z nich. Závažnost nehod, která je daná počtem usmrcených motocyklistů na 1 000 nehod, je letos nejvyšší za posledních 9 let. Srpen je zároveň dlouhodobě nejtragičtějším měsícem pro motocyklisty. BESIP se proto o víkendu zaměří na dvě rizikové motorkářské lokality - Červenohorské sedlo a Buchlovské kopce. Preventivní akce je součástí letošní kampaně „Zpomal, dokud není skutečně pozdě“ věnované nepřiměřené rychlosti.

Video z akce


Lukáš Pešek, hlavní tvář víkendové akce, který dlouhodobě spolupracuje s oddělením BESIP na preventivních aktivitách zaměřených na bezpečné chování na motocyklech, říká: „Rychle umí jezdit každý, ale je potřeba zvládat techniku jízdy na motocyklu tak, abyste předešli krizovým situacím a dojeli domů k rodině, ke svým blízkým, v pohodě a ve zdraví“.

Zahájení preventivní akce je plánováno na sobotu 21. 8. na Červenohorském sedle od 10:00 hodin za účasti Lukáše Peška, krajského koordinátora BESIP, jesenických policistů a zástupců kraje. V neděli 22. 8. se terénní akce přesune do Buchlovských kopců, k benzinové pumpě Střílky, kde se Lukáš Pešek připojí k dopravním policistům, krajskému koordinátorovi BESIP pro Zlínský kraj a zástupcům Zlínského kraje.

Motocykly si podle údajů prodejců pořizuje v posledních letech čím dál více lidí, především mužů ve středním věku. Vedle investice do svého stroje by ale začínající motorkáři měli také postupně zlepšovat své řidičské schopnosti, například kurzem v motoškole. Kombinace vysoké rychlosti a špatného ovládání motocyklu má bohužel každoročně tragický účet,“ dodal vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.  

Nejvíce usmrcených (13) motocyklistů bylo letos evidováno ve věkové kategorii 35-44 let, nejvíce zraněných (332; 36 těžce a 296 lehce) motocyklistů pak bylo evidováno ve věku 45-54 let. K tragickým nehodám motorkářů nejčastěji přispívá vysoká rychlost a nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu vozovky, nepozornost řidiče motocyklu a špatné vyhodnocení situace, které souvisí s nezkušeností motocyklisty a reakcí v panice.

V měsíci srpnu bylo v období let 2011-2020 evidováno nejvíce smrtelných (133), těžkých (793) i lehkých (3 714) zranění motocyklistů. Z pohledu denní doby lze považovat za rizikové odpolední období mezi 14. a 18. hodinou v pátek, sobotu a neděli.

 
Kontakt pro média:
 
Olomoucký kraj:


Ing. Miroslav Charouz

724324606
besip-ok@cspsd.cz
 
Zlínský kraj:
 
Zdeněk Patík
724167175
besip-zk@cspsd.cz
 

Srovnání následků nehod motocyklistů dle jejich příčiny v období leden-červenec 2021 je uvedeno níže.


 
 
 

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho.

❱   Další články

S teplými dny se na silnice opět ve velkém vrací cyklisté a motorkáři, s nadcházejícími Velikonocemi

27. března 2024

Jaro a zlepšující se počasí přirozeně nahrává pobytu venku. Na silnice se tak po zimní pauze postupně vrací zranitelní účastníci silničního provozu, řeč je zejména o cyklistech a motorkářích. Obzvláště s ohledem na nadcházející velikonoční svátky, které jsou přirozeně spjaté s mnohem větším provozem na silnicích, stojí za to si připomenout, na co si dát při jízdě pozor jak za volantem, tak za řídítky některého z jednostopých vozidel.

> více informací

Mobilní telefon za volantem

23. března 2024

Držení telefonu patří k nejnebezpečnějším přestupkům, BESIP na to upozorňuje novým videem od internetového baviče Mikýře. Díky chytrým telefonům jsme si zvykli být pořád online, reagovat na zprávy, sledovat videa, pouštět si hudbu, nastavit navigaci a tak dále. 34 % řidičů podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven přiznává, že telefon při řízení někdy používá. Kvůli nepozornosti za volantem přitom zemřelo v roce 2023 na českých silnicích 53 lidí, to je 13 % ze všech smrtelných nehod. Pokud vás zajímá, jak téma mobilu za volantem shrnul pro BESIP internetový tvůrce Mikýř, podívejte se na naše nové video.

> více informací

Česko je patnácté v počtu fatalit na silnicích, loni dohnalo průměr Evropské unie

14. března 2024

Podle předběžných údajů Evropské komise bylo na silnicích v EU v roce 2023 usmrceno 20 400 osob, což představuje meziroční mírný pokles o 1 %. To sice představuje přibližně o 2 360 smrtelných nehod méně (-10 %) než v roce 2019, ale v několika členských státech se klesající trend zastavil. Česko se v roce 2023 dostalo na průměr zemí Evropské unie. Centrum dopravního výzkumu a Samostatné oddělení BESIP Ministerstva dopravy vydalo historicky první číslo Zpravodaje Bezpečná doprava.

> více informací

❱   NOVINKY V ZÁKONĚ

Novela zákona zákona č. 361/2000 Sb.

K dispozici s odborným komentářem.

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, známý také jako zákon o silničním provozu, je klíčovým legislativním dokumentem, který reguluje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích v České republice. Zahrnuje ustanovení o řidičských oprávněních, pravidlech provozu na komunikacích, a pravomocích orgánů státní správy. Zákon byl od svého účinného vstupu v roce 2001 opakovaně novelizován, aby reflektoval aktuální potřeby a standardy bezpečnosti provozu, včetně přizpůsobení se směrnicím Evropské unie. 

více informací
Novela zákona